Bedrijfsleven haalt bijna kwart meer voordeel uit innovatieregeling WBSO

Nederlandse ondernemers, waarvan 97% afkomstig uit het mkb, haalden in 2016 naar schatting € 1,2 miljard voordeel uit de innovatieregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Dat is een stijging van 22% ten opzichte van een jaar eerder.

Dat blijkt uit de jaarrapportage die minister Kamp van Economische Zaken op 2 juni publiceerde. Met de WBSO verlagen ondernemers hun kosten voor R&D.

Minister Kamp: “Nederlandse bedrijven hebben meer aan onderzoek en ontwikkeling gedaan ten opzichte van een jaar eerder. Dat is een goede ontwikkeling, omdat innovatie de basis is voor het concurrentievermogen van onze economie. Het voordeel van ruim € 1,2 miljard is voor innoverende ondernemers en in het bijzonder het mkb een significante steun.”

Onderzoek en ontwikkeling

In totaal maakten vorig jaar 22.330 bedrijven gebruik van de WBSO om hun onderzoek en ontwikkeling (R&D) te bevorderen. Uit de jaarrapportage ‘FOCUS op speur- en ontwikkelingswerk 2016’ blijkt dat voor een bedrag van € 6,7 miljard aan plannen voor R&D zijn goedgekeurd. Het gaat om € 3,9 miljard aan loonkosten en € 2,8 miljard aan niet-loonkosten.

Innovatieve varenkweek en verbeterd hersenonderzoek

Eén van de ondernemers die succesvol gebruik maakt van de innovatieregeling is varenkwekerij Vitro Plus uit het Zeeuwse Burgh-Haamstede. Het bedrijf ontwikkelde innovatieve kweekmethoden voor hun varens zoals verticale teelt. Daarmee besparen ze fors op energie, water en ruimte. Vervolgonderzoek leidde er toe dat deze techniek nu ook toegepast kan worden op kruiden en groenten zoals sla.

Artinis uit Elst maakt met steun van de WBSO een comfortabel, draagbaar meetinstrument voor onderzoek naar hersenactiviteit. Bijzonder aan het draadloze zogenoemde NIRS-systeem (Near Infrared Spectroscopy) is dat het gegevens meet tijdens alle dagelijkse bezigheden, ook tijdens het slapen en sporten. Daardoor is het NIRS-systeem breed toepasbaar voor bijvoorbeeld klinisch onderzoek, of voor het meten van de inspanningen van sporters.
Lees meer praktijkverhalen over de WBSO

Lees meer over de WBSO


Titel: Bedrijfsleven haalt bijna kwart meer voordeel uit innovatieregeling WBSO
Datum: 2 June 2017 | 7:52 am
Je kunt dit artikel ook bij de bron bekijken.