Analyse productiedata helpt energie besparen

De industrie kan energie besparen door productiedata grondig te analyseren. Bandenfabrikant Apollo Vredestein en wandbekledingsproducent BN International hebben succesvolle ervaringen met de analyses.

Energieverbruik voorspellen

Bedrijven kunnen de productiedata verwerken in een formule die vervolgens het energieverbruik voorspelt. Industrial Energy Experts ontwikkelde deze formule, de zogenoemde KPI-methode (Kritieke Prestatie-Indicatoren) – in samenwerking met RVO.nl en twee bedrijven.

Variabelen definiëren

Bij bandenfabrikant Apollo Vredenstein blijkt het analyseren van gegevens te werken, aldus Manfred Rudolf. Hij is Sustainability Officer bij het Twentse bedrijf. “De hoeveelheid productie die je draait staat in een bepaalde verhouding tot het energieverbruik. Maar die is niet altijd één op één. Want op koude dagen moet je het proces meer verwarmen, dus dan heb je relatief veel gas nodig. Het is daarom belangrijk dat je je variabelen heel helder en goed definieert. Alleen dan krijgt de formule voorspellende waarde.”

Samenhang energie- en gasverbruik

Ook bij het Huizense bedrijf BN International zijn ze te spreken over de innovatieve methode. Bert Meulenbeld, manager Safety Health Environment: “Met de KPI-methode zijn we in staat geweest om met de gedetailleerde informatie per machine een goede correlatie te vinden met het totale elektriciteitsgebruik en het gasverbruik.”

Kennis productieproces

De methode vraagt veel kennis van het productieproces. Soms zijn afwijkingen ook afhankelijk van andere factoren, vertelt Meulenbeld: “Zo’n 90 procent van het afval ontstaat tijdens de start/stop-momenten. Dus is het belangrijk een zo lang mogelijke productierun te hebben. Maar als een klant een bepaalde hoeveelheid heeft besteld, dan kunnen we dit toch niet uitvoeren. De klant heeft immers een vaste hoeveelheid besteld.”

Meer weten?

 


Titel: Analyse productiedata helpt energie besparen
Datum: 21 June 2017 | 9:45 am
Je kunt dit artikel ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur