Alle vrouwen uit Rutte II in de Topvrouwen database | Nieuwsbericht

Alle vrouwelijke bewindslieden uit het Kabinet Rutte II zullen zich inschrijven in de Topvrouwendatabase van de aan VNO-NCW gelieerde stichting Topvrouwen.nl. Dat maakten initiatiefneemster minister Bussemaker en haar collegaministers Schippers, Ploumen, Schultz van Haegen en staatssecretarissen Dijksma en Klijnsma vandaag  bekend na afloop van de Ministerraad. 

Met hun actie roepen de zes bewindsvrouwen meer potentiële topvrouwen op hetzelfde te doen en richten zij zich vooral tot de grote bedrijven en maatschappelijke instellingen om snel meer vaart te maken met de benoeming van meer vrouwen in Raden van Bestuur (RvB), Raden van Commissarissen (RvC) en in Raden van Toezicht. In veel RvB’s blijft het aandeel vrouwen ver achter. In veel RvC’s neemt het aantal langzaam toe, maar is een verdere inhaalslag nodig. Uit onderzoek blijkt dat divers samengestelde bedrijven beter presteren.

De database heeft als doel het vrouwelijke potentieel in beeld te brengen. Ook vrouwen die al een topbaan hebben kunnen zich in de database laten registreren voor geschikte of toekomstige nevenfuncties. 

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW: “Met deze mooie actie onderstrepen deze vrouwelijke toppers uit het Kabinet nog eens hoe belangrijk dit thema is en dat we nu echt door moeten pakken in Nederland. De database die we hebben ontwikkeld is er, en onze oproep is gebruik hem. Dat is puur eigen belang van bedrijven bovendien. Verder wil ik de bewindslieden allemaal een groot compliment maken voor de fijne samenwerking.”

Minister Bussemaker (OCW): “Er staan nu, inclusief deze zes aanmeldingen, 1400 vrouwen in de database die geschikt zijn voor een topfunctie. Ik wil dus nooit meer horen van welke CEO dan ook dat ‘ze wel een vrouw willen benoemen, maar dat ze er geen kunnen vinden’. Dat kan nooit meer een geldig excuus zijn.” 

Database

De door VNO-NCW en OCW opgezette stichting Topvrouwen.nl biedt via de database www.topvrouwen.nl een ingang voor bedrijven, instellingen en executive searchbureaus die op zoek zijn naar vrouwelijke kandidaten voor een raad van bestuur, de raad van commissarissen of een raad van toezicht. De database draagt bij aan de doelstelling dat in beide raden van bedrijven in 2023 het aandeel vrouwen minstens 30% is. Inmiddels zijn er 1.400 topvrouwen opgenomen in de database. 

Staatssecretaris Klijnsma, minister Bussemaker, minister Schippers en minister Schultz van Haegen poseren voor minister-president Rutte. Minister Ploumen en staatssecretaris Dijksma ontbreken op de foto.


Titel: Alle vrouwen uit Rutte II in de Topvrouwen database | Nieuwsbericht
Datum: 2017-10-13 14:40:00
Je kunt dit artikel ook bij de bron bekijken.


Opstelten. Een leven in het Openbaar Bestuur