‘Absurde conclusie CPB over rekenrente’

Vacature promotie

De conclusie van het Centraal Planbureau dat het verhogen van de rente waarmee pensioenfondsen moeten rekenen leidt tot generatie-effecten is absurd, stelt 50PLUS-lijsttrekker Henk Krol.

Volgens een berekening van het Centraal Planbureau (CPB) op verzoek van staatssecretaris Klijnsma leidt het verhogen van de huidige rekenrente niet tot een verbetering van de financiële positie van pensioenfondsen en zorgt voor generatie-effecten. “Voor zulke absurde conclusies hebben we het CPB niet nodig”, zegt Henk Krol, lijsttrekker van 50PLUS. “Het is net zo absurd als het feit dat door de verkiezing van Trump in Amerika de Nederlandse pensioenfondsen ineens niet hoeven te korten, terwijl daardoor geen cent meer in de potten zit.”

Virtuele werkelijkheid

Krol legt uit: “Als we bekijken wat die generatie-effecten dan zijn, dan zien we dat dat een virtuele werkelijkheid betreft. De afgelopen jaren is bij de daling van de rente ook een gevoelig effect opgetreden voor de verdeling van de vermogens tussen generaties. In dit geval ging het om verschuivingen van oud naar jong. Dat komt gewoon omdat de contante waarde van verplichtingen in de toekomst groter wordt naarmate die toekomst verder ligt en naarmate de rente verder daalt. Als je de rente dan weer enigszins laat stijgen, treedt opnieuw een virtuele herverdeling op. Het evenwicht wordt dan virtueel iets hersteld.”

Geen enkele verandering

“Belangrijk daarbij is dat bij verandering van de rente geen enkele verandering optreedt in de aanspraken van deelnemers of gepensioneerden”, stelt Henk Krol. “Er treedt alleen maar een verandering op van de contante waarde van de aanspraken, maar dat is een heel ander ding. De conclusie van het CBP en Klijnsma is dus net zo absurd als de vermeende gevolgen van de verkiezing van Trump.”

Niet uit te leggen

“Het is niet uit te leggen dat voor gepensioneerden jarenlang premie is afgedragen die berekend werd met een verwacht rendement, dat dit verwachte rendement gemiddeld altijd werd gehaald in de afgelopen veertig jaar, ja zelfs werd overschreden, en dat dan toch moet worden gekort. Er is al jaren niet geïndexeerd. Dat komt omdat pensioenfondsen zich arm moeten rekenen. Dáár gaat het om!”

Wetsvoorstel

“Laat iedereen goed beseffen dat het gemiddelde rendement gedurende de afgelopen 25 jaar 7 procent is en ook de afgelopen jaren steeds een heel behoorlijk rendement wordt behaald”, rekent Krol voor. “Toch rekent het huidige Kabinet met slechts 1 procent.” Henk Krol vindt dat het veel beter zou zijn wanneer Jetta Klijnsma het wetsvoorstel van 50PLUS zou overnemen. Dat beoogt tijdelijk, zolang de ECB de rekenrente kunstmatig laag houdt, een redelijke en kleine correctie aan te brengen. “Daarmee worden huidige gepensioneerden terecht geholpen en toekomstige gepensioneerden niet geschaad!”, aldus Henk Krol.

© 30-1-2017


Titel: ‘Absurde conclusie CPB over rekenrente’
Datum: 30 January 2017 | 10:37 am
Je kunt dit artikel ook bij de bron bekijken.


Online projecten en diensten