50PLUS-Senator Nagel vraagt eerbetoon aan Mies Bouwman

50PLUS-Eerste Kamerlid en oud-omroepman Jan Nagel vraagt de gemeente Bussum en de provincie Noord-Holland om de overleden televisiemaakster Mies Bouwman te eren. Hij wil graag dat de Mies Bouwmanboulevard in Hilversum wordt doorgetrokken tot in Bussum.

In 2007 besloot de gemeente Hilversum de aan het Mediapark grenzende Naarderweg om te dopen in de Mies Bouwmanboulevard. Het was een niet zonder veel strijd met de ambtenarij tot stand gekomen uniek eerbetoon nog tijdens haar leven  aan de televisiekoningin. Pogingen van onder anderen de Hilversumse burgemeester Ernst Bakker om de naamgeving ook door te trekken tot in Bussum sneuvelden vanwege ambtelijke bezwaren. Jan Nagel, die destijds nauw betrokken was bij de naamgeving, vraagt het gemeentebestuur van Bussum en het provinciebestuur nu Mies Bouwman alsnog te eren door de naamgeving door te trekken.

BIZARRE VOORGESCHIEDENIS

De naamgeving kwam in 2007 niet zonder strijd tegen de ambtenaren tot stand, herinnert de 50PLUS-Senator zich. Het idee was van de toenmalige Mediapark-bezitter Rudy Stroink. Hij diende een voorstel in bij de gemeente Hilversum maar stuitte op onoverkomelijk verzet van de ambtenaren. De naamgeving kon wel maar volgens de regels pas na de dood van de te eren Mies. Bizar, vond oud-wethouder Jan Nagel, dat iedereen dit mag meemaken behalve de te eren Mies want die moest eerst dood zijn.

Jan Nagel vormde snel een actiecomité van prominente Hilversummers met onder anderen het CDA-Kamerlid Hans Hillen en VVD-zwaargewicht Henk Vonhoff. Het actiecomité nam rechtstreeks contact op met burgemeester Ernst Bakker die zich onmiddellijk een groot voorstander toonde. Omdat het om officiële naamgeving buiten het Mediapark ging moest ook de gemeenteraad instemmen. De keuze tussen de naamgeving boulevard, allee en laan werd aan Mies Bouwman overgelaten. Die koos zonder aarzeling voor boulevard en die werd door haar zelf in 2007 geopend.

Pogingen om de boulevard te laten doorlopen tot in Bussum, de plaats waar de televisie en Mies hun startpunt hadden, liepen stuk op ambtelijke bezwaren, zoals de te wijzigen postadressen. Senator Jan Nagel wil nu dat gemeente Bussum en de provincie alsnog over deze bezwaren heen stappen.

BIJZONDERE BAND MET MIES

Jan Nagel en zijn echtgenote hebben altijd een bijzondere band gehad met Mies Bouwman en haar man Leen Timp, naar wie later ook een rotonde bij het Mediapark is vernoemd. Uit zijn herinneringen puttend zegt oud-VARA-man en 50PLUS-oprichter Nagel: “Zo gingen we elk jaar tweemaal uit eten, een keer in Hilversum en een keer in de omgeving van Elst waar Mies woonde. Ook na de dood van haar man bleef deze traditie gehandhaafd. Vorig najaar was de laatste keer. We spraken ook over vele politieke zaken en ze was zeker in het doen en laten van 50PLUS geïnteresseerd. Maar ik wist als geen ander dat haar hart voor eeuwig aan de PvdA was verpand, ook al deelde zij wel kritiek op die partij. Mies nodigde ons persoonlijk uit voor  haar laatste verjaardag afgelopen 31 december. Je bent een echte vriend, zei zij.  Ik vind dit een groot compliment van de nu gestorven maar onsterfelijke Mies. Het is een groot voorrecht deze Mies, ook vroeger bij de VARA, zo meegemaakt te mogen hebben.”

© 27 februari 2018
 

 


Titel: 50PLUS-Senator Nagel vraagt eerbetoon aan Mies Bouwman
Datum: 2018-02-27 12:54:40
Je kunt dit artikel ook bij de bron bekijken.