2017 05 14 LH Nationale Molendag

Vacature promotie


Lieshout 13 en 14 mei 2017 Nationale Molendag

Mooie beelden gemaakt door Piet van Bussel.

De 45ste Nationale Molendag werd zaterdag en zondag gehouden waarbij vele duizenden molens in Nederland te bezoeken waren. In Lieshout was op zaterdag molen “de Leest” open en op zondag was molen “de Vogelenzang” geopend.
Bij de Vogelenzang was zondagmiddag een optreden van het koor de Heemkundjes onder leiding van Hans Kempe. Bij de Vogelenzang werden ook weer lekkere pannenkoeken gebakken.
De Vogelenzang is de oudste van de twee molens in Lieshout en dateert van 1819. Deze molen is nu een korenmolen, maar in het verleden is De Vogelenzang ook in gebruik geweest als oliemolen en als pelmolen. Molen de Leest is gebouwd in 1899 en is uitsluitend gebruikt voor het malen van veevoer, zoals de meeste molens in deze omgeving die dateren van de periode 1885-1915, omdat in die periode de veestapel in Zuidoost Brabant verdrievoudigde en er zodoende een grote behoefte aan veevoer was. Beide molens zijn volkomen maalvaardig, zodat men alle onderdelen goed kon bekijken.


Kijktijd: 1:5
Publisher: Gemeente Laarbeek

Je kunt deze video ook bij de bron bekijken. Volg het nieuws van gemeenten in Noord-Brabant op Twitter of Facebook.


Online projecten en diensten